23 August 2012

Nέα αποστολή ετοιμάζεται στον Άρη μετά το Curiosity

Νέα αποστολή για τον πλανήτη Άρη ετοιμάζει η NASA, μετά τις πρώτες επιτυχημένες μέρες της παρουσίας του ρομπότ Curiosity το οποίο εξερευνά τον «κόκκινο πλανήτη». 

 

 

Το νέο ρομπότ που θα σταλεί εκεί, λέγεται InSight και είναι πολύ πιο προηγμένης τεχνολογίας από το Curiosity. Σκοπός του θα είναι να εξερευνήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πυρήνας του Άρη, αλλά και η πραγματοποίηση σεισμολογικών ερευνών στον πλανήτη.
Τον έλεγχο της αποστολής θα έχει η Jet Propulsion Laboratory, όπως συμβαίνει και με την τωρινή αποστολή. Για την κατασκευή του ρομπότ θα χρειαστεί η συνεργασία του κέντρου Αεροδιαστήματος της Γερμανίας και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Πάντως στο έργο θα συμμετάσχουν και πανεπιστήμια από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ιδιωτικές εταιρίες ανά τον κόσμο.
Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το ταξίδι του θα ξεκινήσει το 2016.
Σύμφωνα με τον καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), Αν Γιν, ο Άρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο κι έτσι εικάζεται πως μπορούν να βρεθούν στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη.

 

No comments:

Post a Comment