21 August 2012

Χίος : Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μάχη με τις φλόγες + Video

65.000 στρέμματα είναι ο πρώτος απολογισμός της πύρινης λαίλαπας... 


Αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και τελείωσε τα μεσάνυχτα .
Την ίδια ώρα πολλά είναι τα εν εξελίξει μέτωπα σε όλη τη Χίο με κυριότερο αυτό του Κοντυλόπου και των Αυγωνύμων ενώ από τύχη σώθηκε η Ελάτα αφού τελευταία στιγμή το πύρινο μέτωπο άλλαξε φορά και απομακρύνθηκε από το χωριό.
Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν έναν πραγματικά δύσκολο αγώνα κόντρα στον ισχυρό αέρα που πνέει μέχρι και 8 μποφόρ δυναμώνοντας διαρκώς το πύρινο μέτωπο που απειλεί τα πάντα στο πέρασμά του.
Στη διαδικασία της πυρόσβεσης αυτή τη στιγμή επιχειρεί σύσσωμη η Π.Υ. Χίου, συνεπικουρούμενη από πεζοπόρα τμήματα από Σάμο, Μυτιλήνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού αλλά και των κατοίκων που ρίχνονται σε αυτή την άνιση μάχη με όσα μέσα διαθέτουν.
Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο που κατέκαιγε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Αρμόλια. Οι άνεμοι έχουν εξασθενίσει ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα έντονα προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή της Βέσσας και της Ελάτας όπου η πυρκαγιά ενισχύεται συνεχώς από τους ισχυρούς ανέμους.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους τα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Κοντυλόπου και των Αυγωνύμων. Στα σημεία επιχειρούν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415.
Στις φλόγες παραδίνονται τα Αυγώνυμα καθώς τα πρώτα σπίτια του οικισμού ήδη καίγονται.
Στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων θα διατεθεί από το πρωί το ελικόπτερο κατάσβεσης ιδιοκτησίας του καπετάν Παν. Τσάκου που βρίσκεται από το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Χίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 10 οχήματα και 80 άνδρες θα μεταφέρει στη Χίο, το αρματαγωγό «Σάμος» που θα φθάσει στο νησί στις 10.



No comments:

Post a Comment